+31 6 144 828 18 info@detent.nl

De Nederlandse gewoontes rondom Kerst zijn ons allemaal wel bekend. Skyradio die in oktober al begint met Kerstliedjes, een Kerstboom kopen en gezellig samen optuigen, veel te veel eten in huis halen voor Eerste en Tweede Kerstdag… en ga zo maar door. Maar wist je dat deze Kersttradities lang niet overal ter wereld hetzelfde zijn? Integendeel! Je komt over de hele wereld de raarste tradities tegen rondom Kerst. Wij hebben de vijf opvallendste Kersttradities ter wereld voor je op een rijtje gezet!

De vijf opvallendste Kersttradities ter wereld

1. Met z’n allen naar de KFC in Japan
Hoewel Kerst in Japan eigenlijk helemaal geen officiële feestdag is, wordt het sinds 1974 wel volop gevierd. En wel in de KFC! De Amerikaanse fastfoodketen begon in 1974 met een marketingcampagne om de Japanse markt te veroveren met de slogan “Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Kentucky for Christmas!) en sindsdien is het een traditie om met de hele familie naar de KFC te gaan met Kerst.

2. Augurken in de Kerstboom in Duitsland
Een van de oudste Kersttradities ter wereld komt uit Duitsland, het land waar naar alle waarschijnlijkheid ook het oorspronkelijke idee van een boom vandaan is gekomen. Het idee van de augurk in de Kerstboom is eigenlijk heel simpel. Volwassenen verstoppen een augurk in de boom en de kinderen mogen hem zoeken. Degene die de augurk het eerste vindt, krijgt een cadeautje.

3. Bezems verstoppen in Noorwegen
Een ding is zeker voor Noorse kinderen: Als hun Kerstvakantie begint, hoeven ze in ieder geval niet thuis aan de slag met een bezem. Het is in Noorwegen namelijk een traditie om met Kerst alle bezems te verstoppen, zodat ze niet gestolen kunnen worden door kwade geesten.

4. Skeelerend naar de kerk in Venezuela
In Venezuela gaan mensen met Kerst niet lopend of met de auto naar de kerk. Nee, ze doen het skeelerend! Katholieken in de hoofdstad van Venezuela, Caracas, gaan in grote groepen al skeelerend te straat op richting de kerk. In sommige wijken worden de straten zelfs volledig afgezet voor dit fenomeen.

5. De Pohutukawa boom versieren Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland geen Nordmann of Blauwspar als Kerstboom maar een Pohutukawa boom! (Ja, wij moesten het ook drie keer lezen). De ‘Pohu boom’ is een belangrijk onderdeel van de Nieuw-Zeelandse cultuur en verschijnt bijvoorbeeld ook vaak op kaarten, in gedichten en in songteksten. Tijdens Kerst wordt de ‘Pohu boom’ versierd met lichtjes en ornamenten door de lokale bevolking.

Heb jij of ken jij ook bijzondere Kersttradities? Laat het hieronder weten in een reactie. Oh ja, als je onze hulp nog nodig hebt voor het organiseren van jouw Kerstfeest, neem dan contact met ons op!