+31 6 144 828 18 info@detent.nl
Als het een paar dagen en nachten achter elkaar vriest, gebeurt er iets met veel Nederlanders. Afgelopen zaterdag was op Nu.nl al te lezen dat een aantal Friezen de eerste stapjes op natuurijs waagden.

Schaatskoorts in Nederland

Gister kwam RTV Noord naar buiten met het bericht dat de eerste schaatsers het Paterswoldsemeer hadden betreden. Vandaag volgde het KNSB met een waarschuwing dat het ijs op de meren nog volledig onbetrouwbaar zou zijn. Dit allemaal terwijl veel Nederlanders hun schaatsen al uit het vet aan het halen zijn en de plaatselijke fietsenmaker overuren draait om ze allemaal te slijpen.

Het Nederlandse schaats-DNA

Waar komt dat schaats-DNA van Nederlanders eigenlijk vandaan? Die vraag brengt ons terug naar de dertiende en veertiende (!) eeuw. De eerste schaatsen die in Nederland gevonden zijn, dateren namelijk uit die periode. Het was destijds in Nederland al een belangrijke manier om van de ene naar de andere plek te komen. Ook bood het destijds al vertier en als afleiding van de saaie, donkere winterdagen. Er waren destijds zelfs al koek en zopie tenten langs de kant van het ijs te vinden, zo weten we uit verschillende schilderijen die in die tijd gemaakt zijn.

Je eigen koek en zopie tent

Maar wat nu als je tuin aan water grenst en je zelf een last-minute koek en zopie tent wil oprichten? Dan moet je natuurlijk bij DÉ TENT zijn! Een partytent is binnen een half uur opgezet en een heater is ook geen overbodige luxe als de gevoelstemperatuur buiten -15°C is. Of je zet een luxe bartafel met vuurhaard in je partytent. Gezelligheid verzekerd! Die hotpot met warme chocolademelk of erwtensoep kun je goed kwijt op één van onze buffettafels.

Maar wat nu als het niet doorgaat?

Waar moet je heen met je schaatskoorts als het schaatsen op natuurijs niet doorgaat? Dan kun je gelukkig altijd nog uitwijken naar een van de schaatsbanen in regio Leiden.

Rijnsburgse IJsclub
De bekende schaatsbaan van Rijnsburg aan de Noordwijkerweg. Op de Facebookpagina van de IJsclub is te lezen dat er momenteel hard gewerkt wordt om de schaatsbaan zo snel mogelijk gereed te maken.

IJsclub Voorwaarts Katwijk
Ook een bekende schaatsbaan in de regio, beter bekend als ‘De Goerie’. Op de website is te lezen dat de schaatsbaan morgen (dinsdag) al open is. De vroege schaatsvogels kunnen daar dus morgen al hun schaatsen onderbinden.

IJsclub Oegstgeest
Ook in Oegstgeest maken ze zich momenteel klaar voor de schaatskou. Er is nog geen datum vrijgegeven door de plaatselijke ijsmeester, maar de verwachting is dat er in de loop van de week geschaatst kan worden.

Schaatshal Leiden
Als die Russische beer zich nou echt op het allerlaatste moment omkeert, kun je altijd nog terecht bij de Schaatshal in Leiden. Hier kun je namelijk het hele jaar rondjes schaatsen en warme chocolademelk drinken.

Hoe dan ook: Waar ijs is, is hoop. Veel plezier!